Založ si blog

Prečo sa vytratila slušnosť?

     Harmonické bytie sa zdá byť čoraz vzdialenejšie, pretože človek žije v nepokoji. Má ohromné množstvo dostupných prostriedkov a zároveň zažíva pocit rozčarovania z nadbytku a stráca svoje ilúzie. Je opantaný úzkosťou, ktorá však nemá žiadnu vonkajšiu príčinu a vymýšľa si ďalšie a ďalšie zúfalstva. Osobnosť skrytá vo vnútri ho núti túžiť po niečom, čo ešte nemá a našepkáva mu, že to, čo je tu a teraz bude za určitý čas bezvýznamné a že to, čo sme doteraz dosiahli, stratí čoskoro svoj význam. Je to neustály boj o dosiahnutie toho, čo ešte nemáme. A už tu môžeme vytušiť zárodok všetkých konfliktov a nepokojov, ktoré vyrastajú z hĺbky človeka a otravujú jeho život. A toto sa nakoniec prejavuje na našich vzťahoch s ľuďmi.

Pri zovšeobecnení ľudských potrieb, stoja na konci dve mimoriadne silné skupiny, ktoré môžeme nazvať ako potreba sociálneho kontaktu a potreba sebarealizácie. Dnes máme možnosť byť v kontakte aj bez osobného spojenia a dostatočne, možno niekedy až nad mieru ju aj využívame.

Prečo blogujeme? Prečo komentujeme, prečo neustále diskutujeme na rôznych webových stránkach? Prečo prežité premietame do svojich poviedok a básní? Prečo z prečítaných kníh, či článkov robíme výťah a predostierame ho potom vlastnými slovami iným?

Myslím si, že preto, lebo máme potrebu sa vyjadrovať, a preto chceme a vyhľadávame kontakty s úplne cudzími ľuďmi a mnohokrát nám záleží na ich názore. Nové skutočnosti a podnety z ich strany sú tým, čo nás tlačí ísť ďalej a ďalej na sebe pracovať a zdokonaľovať sa. Sú to zážitky, ktoré chceme spoznávať a ďalej v sebe spracovávať. Rozširovať tak obzory vlastného poznania a naopak o prežité sa podeliť. A to je veľmi dobre. Ale prečo to nemôže prebiehať vždy na určitej úrovni, prečo sa urážame a znevažujeme navzájom? Možno anonymita z nás robí to, čo v skutočnosti nie sme.

Nezhody sú všade, ale najlepšie je začať sám od seba. Ako? Ak niečo urobiť, alebo napísať neviem lepšie, tak nebudem druhého kritizovať, alebo urážať. Naopak, ak sa mi niečo páči, tak pochválim a ak niečomu nerozumiem, tak sa spýtam. Nikto nemá patent na pravdu a už vôbec nie na rozum a každý sa môže aj pomýliť. Upozorniť však slušne na chyby druhého, je už mnohokrát nad rámec našich možnosti, však? Častokrát volíme tú najjednoduchšiu formu. A to je škoda.

K napísaniu tejto úvahy ma viedol jeden komentár, ktorý som si prečítala na istom blogu. Ak diskutujúci napíše autorovi na krásnu, umeleckú báseň o láske,  že ide o „porno-fekálny výtvor“, tak ja už potom naozaj nechápem, kde to žijeme. A prečo toto robíme?

Tí, čo skúmajú ľudskú myseľ už dávno prišli na to, že najväčšou otravou pre človeka sú potláčané emócie. Áno, túto možnosť máme, preto ju využívajme a dávajme najavo svoje emócie, deľme sa o svoje poznania a komentujme názory a pohľady druhých…ale prosím vás, slušnou a dobrou formou. Veď to nič nestojí.

Zrkadlenie

18.03.2018

Hľadím na seba. Minulosť mi siaha na ruky upäté do neba. Talizman na hrudi, od Teba dávny dar, čo všetko ten videl a so mnou spoznal. Chýba mi krajina bezpečia, v očiach jas a nekončiaca iskra. Chýba mi duša môjho druhu a uspanie do vedomia, že život dáva aj šancu druhú. Vidím odraz. Teba v sebe. Ako žiť sa dá ponížene.

Slová

04.03.2018

Je to ako dnes, pred hodinou, pred minútou, pred malou chvíľou… Keď si ma hladil a prikrýval svojou perinou. Napájal túžbou nedočkavou a sýtil láskou dobroprajnou. Keby som vedela, že je to naposledy, nevstala by som, ani teraz, ani vtedy. Moje meno vryla by som Ti do brehov, a svoje oči darovala so všetkou nehou, aby si videl svet mojimi a ja nech už navždy [...]

Posledná pieseň

20.08.2017

Až nebudeš mať čo na práci a na mysli vrásky, zaklop u mňa na srdci, vždy sa Ti oddá z lásky. Spoločne vojdeme v pamäti budúce, naše sny povstanú z popola na oheň, hrdlom nám bude tiecť ľahučký, tichý smiech a chvíľu šťastní sme… Až kým na svitaní vplávaš opäť do hmly, ktorej smer ja nepoznám, snáď vieš aspoň Ty sám, čo hľadáš [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 41168x
Priemerná čítanosť článkov: 2058x

Autor blogu

Kategórie